Начало > Новини > Съдържание

Китайска култура на чай

Dec 12, 2017

Fortop tea culture.jpg

Чаената култура е част от традиционната китайска култура, а също и важен мост, свързващ Китайската вулгарна култура и популярната култура. В китайската култура "поезията и живописта, алкохолът и чаят" са литературни занимания на учени, докато "дърва за огрев, ориз, готварско масло, сол, соев сос, оцет и чай" са ежедневни нужди на обществото. Чаят е единствената пресечка на популярната култура и изисканата култура. Малкият лист чай съдържа много културни фактори.

Чайната култура може да се каже за външна проява на китайската традиционна култура. В древността съществува стара дума за "осъзнаване на истината или философската теория с дегустация на чай". Чайната култура е свързана с "конфуцианството, будизма и таоизма", които са ядрото на китайската традиционна култура. Всички тези ядра са неразривно свързани с чай културата - конфуцианството се свързва с чай култура в умереност, за която конфуцианството преследва, докато "хармонията" е най-често срещаната концепция във философията на чая. Даоизмът има прилика с природата на чайната култура. Лао Дзе каза: "Тао пътят следва природата", докато дегустацията на чай подчертава и безразличието към славата или печалбата, запазвайки оригиналния вкус и вкус. Връзката между чая и будизма е по-близка, "Будизмът и чаят имат същия вкус". И двамата се фокусират върху вкуса на текущото и внезапно просветление. По този начин може да се каже, че дегустираме китайската култура, когато пием чай.

Много китайски поети предпочитат чая, чаят е важна връзка с емоциите. "Много поети са пиячи на чай от древни времена." Су Ши не само пише много стихове за чай, но също така изпраща добър чай на приятелите си. Лу Ти е шампион в писането на стихове за чай. В древната култура чаят се носи като носител на стихове и картини, които са тясно свързани с чая. Хората се нуждаят от поетичен живот.

Китайската култура непрекъснато се наследява в Китай. Чаят е написан в литературата още щом Шен Нонг вкуси стотина билки. Тогава се използвало като лекарство и постоянно се развивало в церемонията за постоянно и чай. "Чайната церемония" се е формирала в династията Танг, когато Лу Ю започва да пише чайна церемония, за да направи описание на историята и функциите на чая. В селскостопанската ера чайът е продукт от висок клас в международната търговия. Например, един много важен търговски маршрут в древен Китай е известен като "древния път на чайния кон", който свързва Китай със Западна Азия, Централна Азия, Централна Азия или дори Европа.

В днешно време китайският начин на живот значително се променя, формата и съдържанието на чайната култура също е по-богат. Младите хора харесват пиенето на чай от млечен чай в Хонг Конг, както и тайванският керемиден чай, което е продължение на традиционната китайска култура, се появи нова култура, процесът на извличане на екстракта от чай също е все по-мек. Например чаят полифенол и други активни съставки, извлечени от чая, се прилагат за козметика, продукти за здравеопазване и ЗЕЛЕНИ фуражни добавки.

Изследователите не са създателите на чайната култура, всеки от нас, който пие чай, създава китайска култура на чай. Пиенето на чай е здравословен начин на живот, който трябва да се насърчава, което прави хората спокойни, облекчава безпокойството в съвременното общество. Чаят позволява да се запази спокойствие, когато се сблъсквате с човешки живот.